Festival nauke 2013
U susret Petom Festivalu nauke
I OVE GODINE OTKRIVAMO NEKE NOVE TAJNE NAUKE

Novi Sad, 4. april 2013. godineNa ovogodišnjem Festivalu nauke u Novom Sadu očekuje vas pregršt zanimljivih tema. Pozivamo vas da se i lično oprobate u naučnim eksperimentima i zajedno sa našim istraživačima upoznate nauku iza kulisa. Peti Festival nauke u Novom Sadu održava se 11. i 12. maja 2013. godine u centralnom univerzitetskom kampusu, u organizaciji Univerziteta u Novom Sadu i uz generalno pokroviteljstvo Vlade AP Vojvodine – Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, generalno partnerstvo sa Festivalom nauke Bograd i podršku Centra za promociju nauke iz Beograda. Zanimljiv naučno-popularni program obuhvatiće više od 50 radionica i 10 predavanja iz prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, društvenih, humanističkih i medicinskih nauka, kao i umetnosti.

Budite hrabri i stanite oči u oči sa mikotoksinima ili se oprobajte u sudaru mozgova i u direktnom duelu pobedite svog protivnika koristeći samo snagu svojih misli. Videćete kako je lako razgovarati sa mašinama – sada je moguće računaru i telefonu naredbe izdati glasom. Navijajte za vašeg favorita u takmičenju robota. Oprobajte se u čarobnom svetu farmacije, ispitajte na licu mesta granice Vašeg tela, na zabavan način testirajte Vaša pluća i upoznajte tajne bojenja ćelija našeg organizma.

Ne propustite jedinstvenu priliku da iskusite najzvezdanije nebo u toplini specijalne kupole prenosivog planetarijuma ili zavirite kroz pravi teleskop i upoznajte Sunce izbliza. Za sve koji uživaju u kompjuterskim igricama, a interesuju ih i tajne svemira, spremili smo pravu stvar – astro-igricu. Naučite šta su to invazivne biljke i kakva je njihova strategija osvajanja prostora, zakoračite u geografsku igraonicu ili poslušajte zvuk fizike. Otkrijte moć biotehnologa i utvrdite da li postoji tajna veza između vitamina, biogoriva, antibiotika, napitka besmrtnosti, hrane i vina.

Sve ovo i još mnogo toga čeka Vas na Petom Festivalu nauke u Novom Sadu. Osim fakulteta i instituta Univerziteta u Novom Sadu, ove godine imamo i specijalne goste – učenici osnovnih i srednjih škola pridružuju se našem timu i rame uz rame sa našim istraživačima predstaviće vam zanimljivu nauku na svoj način.

Kao i ranijih godina, ulaz za sve posetioce je besplatan. Pozivamo Vas da dođete i uverite se zašto Festival nauke u Novom Sadu svake godine privlači hiljade naših sugrađana svih uzrasta. Osvežite Vaš pogled na svet i otkrijte neke nove tajne njegovog funkcionisanja. Posetite Peti Festival nauke u Novom Sadu.